Despre

Prin Complex sportiv STBSA se intelege:

- îmbunătăţirea stării de sănătate şi menţinerea unui tonus ridicat;
- socializare pentru salariaţii STBSA şi familiile acestora;
- recreere, dialog şi armonie ca instrumente de îmbunătăţire a relaţiilor interumane;
- educaţie prin sport;
- corp şi minte sănătoasă;
- diminuarea stresului;
- sănătate prin mişcare.

Complex sportiv STBSA este o grupare sportivă de renume, patronată de Societatea de Transport Bucureşti. În peisajul sportului românesc este o rara avis, fiind una din puţinele grupări sportive de întreprindere care a supravieţuit după revoluţie.

Înfiinţată în anul 1933 când personalul S.T.B. aproba Statutul Asociaţiei Culturale şi Sportive “Ing. Al. Bădescu”, titulatură ce omagia memoria primului Director General al Societăţii de Tramvaie Bucureşti, ea număra în 1936 peste 1700 de membri (un anume Bebe Berheci avea legitimaţia cu numărul 1736 semnată de preşedintele A. Neamţu.)

Având ca principal obiectiv asigurarea de condiţii de recreere şi mişcare pentru salariaţii transportatorilor publici urbani şi ai familiilor acestora nu a neglijat nici activitatea de performanţă. Primele titluri naţionale au venit din ciclism în 1952 prin Constantin Ion şi din tenis, numai în anul 1955 echipa Progresul I.T.B. obţinând 5 titluri naţionale!

Rezultate notabile s-au mai obţinut la box şi hochei pe gheaţă dar tradiţia s-a pastrat până astăzi la sporturile cele mai agreate de salariaţi: fotbalul şi şahul, ultimul devenind o adevărată emblemă pentru STBSA Dealtfel, prima mare victorie a şahului românesc - locul al doilea la Olimpiada de Şah din 1957 obţinut în mod surprinzător de echipa ţării noastre, la egalitate de puncte cu Rusia, campioană olimpică – este datorat, în mare măsură, rezultatelor de excepţie ale Margaretei Teodorescu (din echipa I.T.B.) prezentă la masa a doua. În următorii 50 de ani reprezentativa de şah a României nu va mai repeta decât o singură dată această performanţă, în 1974 şi atunci printre competitoare aflându-se Margareta Teodorescu, singura româncă dublă vicecampioană olimpică! Pe plan intern rezultatele Sectiei de şah au crescut de la an la an, în 1980 echipa I.T.B. obţinând primul titlu de campioană. Până în 2005 când limitele Legii Sporturilor nu au mai permis participarea în competiţiile de anvergură , STBSA a obţinut peste 100 de titluri de campioni la nivel de echipe (mixte, feminin , masculin) şi individual (seniori, juniori şi copii).

Printre şahiştii care au crescut sau au apărat culorile Asociaţiei se numără aproape toate marile valori ale şahului românesc începand cu Victor Ciocâltea, Florin Gheorghiu, Mihai Şubă, Teodor Ghiţescu, Mihai Marin, Andrei Istrăţescu, Constantin Ionescu, Dieter Nisipeanu, Levente Vajda, Margareta Teodorescu, Luminiţa Radu, Cristina Foişor, Corina Peptan, Szidonia Vajda şi Cristina Calotescu. De aceştia s-au ocupat antrenorii de excepţie precum: Sergiu Samarian, Emanuel Raiher, Daniel Savin, Mircea Pavlov şi Gheorghe Candea.

Pe plan internaţional în concursurile individuale s-a obţinut un titlu de campion mondial de juniori (16 ani) în 1997 prin Levente Vajda, un titlu de campioană europeană de junioare (16 ani) în 1996 prin Szidonia Vajda, iar Cristina Calotescu deţine 3 titluri de vicecampioană mondială de junioare (la 16, 18 şi 20 ani ).
După 1990 şi sporturile pe echipe au obţinut rezultate notabile, cele mai bune performanţe obţinând echipa feminină de volei care are în palmares 2 titluri de campioană naţională (1997, 2003), un loc 4 în Cupa Cupelor şi un loc 5 în Cupa Campionilor Europeni.

Şi echipa de handbal feminin a evoluat la nivelul primei divizii, unele dintre sportivele formate aici obţinând împreună cu reprezentativa României titlul de campioane mondiale (Alina Dobrin şi Elena Iorgu) sau titlul de campioane europene de junioare (Gabriela Vasile şi Cristina Nicolae 1999).

Artele marţiale au cunoscut şi ele o dezvoltare continuă remarcându-se şi pe plan internaţional, cele mai importante titluri fiind obţinute de Cristina Toporâşte (2004 campioană mondială, 2005 vicecampioană mondială) şi Mihai Ioana (2004 medalie de bronz la campionatele mondiale de juniori).

Din 2005 sediul din strada Trapezului devine “Centrul de Sănătate prin Mişcare”, o adevărată oază de linişte şi verdeaţă reprezentativă pentru Capitală. Sunt 3 terenuri de tenis pe zgură şi unul pe iarbă artificială, un teren de fotbal-tenis tot pe iarbă artificială, 2 terenuri de fotbal redus pe iarbă artificială, un teren multifuncţional pe suprafaţă sintetică (volei, baschet, badminton), 2 terenuri de petanque şi un panou pentru darts.

Incepand cu anul 2008, s-au amenajat un muzeu si 3 sali de sah.

Centrul mai dispune de 2 săli de forţă, 2 săli de fitness, vestiare, duşuri şi grupuri sanitare ceea ce conferă bazei confort şi modernitate.

Copyrights © 2013-2020 Complex sportiv STBSA All Rights Reserved.